Wegenbelasting

De meeste mensen onderschatten de maandelijkse kosten voor het bezitten van een voertuig flink, u hebt namelijk te maken met heel wat kosten waarvan sommige op maandbasis, sommige op kwartaalbasis en andere kosten op jaarbasis aan bod komen. Een van de kosten voor het bezitten van een auto, motor of camper is de wegenbelasting. Niet elk voertuig is verplicht om wegenbelasting te betalen, bij de aanschaf van een nieuwe auto hoeft u vaak het eerste jaar of de eerste twee jaar geen wegenbelasting te betalen. Op het moment dat u een tweedehands voertuig koopt (dat geen bromfiets of een snorfiets is), dan moet u vrijwel altijd wegenbelasting te betalen.

De wegenbelasting betaalt u om gebruik te maken van de openbare weg, het betalen van wegenbelasting is niet optioneel, het is voor elke weggebruiker verplicht. U kunt onder de verplichting tot het betalen van wegenbelasting uitkomen door uw voertuig te schorsen, tijdens de schorsingsperiode hoeft u namelijk geen wegenbelasting te betalen. Tijdens een schorsing mag u dan ook geen gebruik maken van de openbare weg, wel mag u het voertuig in dat geval op eigen trein gebruiken. Nadat de schorsing is verlopen, krijgt u vanzelf weer bericht van de belastingdienst met het verzoeken om weer wegenbelasting te gaan betalen.

Motorrijtuigenbelasting

Ondanks dat het betalen van motorrijtuigenbelasting verplicht is, kunt u er toch voor zorgen dat deze maandelijkse kosten zo laag mogelijk blijven. Een van de belangrijkste factoren bij het wegenbelasting berekenen is het gewicht van het voertuig. Als u zo min mogelijk jaarlijkse kosten aan uw voertuig wilt hebben, dan kunt u het best een voertuig kopen uit een van de laagste gewichtklassen. Uiteraard heeft het kopen van een lichte auto zowel voordelen als nadelen, een van de voordelen is uiteraard dat u minder wegenbelasting hoeft te betalen en dat de aanschaf van dergelijke auto’s vaak ook redelijk goedkoop is. Het nadeel van een licht voertuig is dat de ruimte vaak beperkt is (het zijn voornamelijk kleine auto’s) en dat de wegligging uiteraard niet erg goed is. Verder kunt u voor het beperken van de te betalen wegenbelasting ook in een rustige provincie gaan wonen, u hoeft namelijk minder wegenbelasting te betalen als u in provincies als Noord-Brabant, Limburg en Gelderland woont. De wegenbelasting is duurder voor mensen die in drukkere provincies als Noord-Holland en Zuid-Holland wonen.

Wegenbelasting 2014

De tarieven van de wegenbelasting zijn niet elk jaar hetzelfde, de tarieven van de wegenbelasting 2014 kunnen daarom flink wat verschillen van de wegenbelasting 2013. Uiteraard krijgt u bericht van de belastingdienst over een eventuele verhoging of verlaging van de te betalen belasting voor uw voertuig, echter kunt u er voordeel aan doen om op tijd ook de wegenbelasting zelf te berekenen, zeker als u op zoek bent naar een andere auto en toch graag de maandelijkse kosten voor de autobelasting zo laag mogelijk wilt houden.