Kenteken overschrijven

Hebt u een leuke nieuwe of tweedehands auto gekocht? Dan weet u waarschijnlijk ook dat het belangrijk is dat u een aantal dingen goed regelt. Een van de punten die u moet regelen na de aanschaf van een auto is het overschrijven van het kenteken. Het RDW moet namelijk weten dat de auto (en dus het kenteken) een nieuwe eigenaar heeft gekregen. Het is tenslotte niet de bedoeling dat een oude eigenaar uw verkeersboetes ontvangt. Naast het overschrijven van het voertuig, bent u ook verplicht om wegenbelasting te gaan betalen (met uitzondering van oldtimers die een leeftijd hebben van 40 jaar of ouder) en uiteraard moet u het voertuig ook met minimaal een WA autoverzekering verzekering (met uitzondering van geschorste voertuigen).

Hoe een kenteken overschrijven?

Een kenteken overschrijven is tegenwoordig gelukkig helemaal niet moeilijk, dit kunt u namelijk bij elk postkantoor van PostNL bij u in de buurt doen. In de meeste gevallen gaat de oude eigenaar even met u mee naar het postkantoor om de overschrijving te regelen, tenslotte is dit voor de oude eigenaar ook een belangrijke aangelegenheid. Voor het overschrijven van het kenteken van het voertuig hebt u uiteraard wel de kentekenpapieren nodig. In totaal bestaat een kentekenbewijs uit 3 delen, namelijk deel 1A, deel 1B en het overschrijvingsbewijs. Het overschrijvingsbewijs hoeft u normaal gesproken niet bij u te hebben, bij het overschrijven van het voertuig is het echter wel belangrijk om dit deel mee te nemen. Aan de hand van de kentekenpapieren en het rijbewijs van de nieuwe eigenaar kan de medewerker van het postkantoor vervolgens het kenteken op uw naam staan. De overschrijving wordt automatisch in het register van het RDW gezet, u hoeft het RDW dus niet apart ook nog eens op de hoogte te brengen.

De kosten van een kenteken overschrijven

Een kenteken overschrijven is niet gratis, u moet hier eenmalig een klein geldbedrag voor betalen. De hoogte van het te betalen bedrag voor het overschrijven van een kenteken is afhankelijk van het voertuig.