Autobelasting berekenen

Wij raden u aan om voor de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto de autobelasting te berekenen, op deze manier krijgt u een beter beeld van de maandelijkse kosten die u na de aanschaf van een auto kunt verwachten. De hoogte van de autobelasting is van enkele verschillende factoren afhankelijk. U kunt er zelf voor zorgen dat de autobelasting laag blijft door een auto die kopen die een enorm laag gewicht heeft. Hoe lichter de auto is, hoe goedkoper deze is wat betreft de autobelasting.


Daarnaast is een lichtere auto ook een stuk goedkoper op het gebied van autoverzekeringen. Bij het berekenen van de autobelasting gaan we van hele andere factoren uit dan bij het berekenen van de autoverzekering, dit kunt u dus absoluut niet met elkaar vergelijken. Voor het berekenen van de autobelasting hebt u verder ook geen kentekennummer nodig, u hoeft slechts het gewicht van het voertuig te weten. Voor het berekenen van de hoogte van de autoverzekering hebt u wel een kentekennummer nodig.

Autobelasting betalen

Nadat het kenteken van het voertuig op uw naam is overgeschreven, krijgt u binnen ongeveer een week automatisch bericht van de belastingdienst. U hoeft dus zelf geen contact op te nemen met de belastingdienst nadat u een voertuig hebt gekocht. De Belastingdienst krijgt namelijk automatisch een melding dat er een wijziging is geweest in het register van het RDW, waardoor deze meteen contact met u kan opnemen. U kunt ook tijdelijk onder de verplichting tot het betalen van autobelasting uitkomen als u een auto hebt gekocht, u kunt namelijk de auto voor een jaar schorsen. Tijdens een schorsing hoeft u het voertuig niet minimaal WA te verzekeren, verder hoeft u dan ook geen autobelasting te betalen.

Autobelasting ontheffing

In sommige gevallen kunt een vrijstelling voor het betalen van autobelasting krijgen, bijvoorbeeld als u in het bezit bent van een oldtimer. Lees meer over vrijstelling wegenbelasting.