Motorrijtuigenbelasting

Wellicht was het u al opgevallen dat u de termen ‘Motorrijtuigenbelasting’ en ‘Wegenbelasting’ vaak door elkaar heen gebruikt ziet worden. Deze twee termen betekenen eigenlijk precies hetzelfde, het deftigere (officiële) woord voor wegenbelasting is motorrijtuigenbelasting. Op het moment dat u het kenteken van een nieuw voertuig op uw naam hebt gezet, dan krijgt u automatisch bericht van de belastingdienst voor het betalen van motorrijtuigenbelasting.


Op de berichten die u van de belastingdienst ontvangt, zult u nooit de term ‘wegenbelasting’ aantreffen, in de loop der jaren hebben mensen deze benaming aan de te betalen belasting gegeven. De motorrijtuigenbelasting betaalt u voor het gebruik van het wegdek, met dit geld voert de overheid dus ook het onderhoud aan het wegdek (zoals het plaatsen van nieuwe stoplichten of het aanleggen van nieuwe asfaltwegen), juist omdat de bestemming van het geld het wegverkeer is, noemen mensen het vaak wegenbelasting.

Motorrijtuigenbelasting berekenen

De motorrijtuigenbelasting kunt u gemakkelijk thuis online berekenen, op deze manier kunt u voor het aanschaffen van een voertuig al kijken hoeveel belasting u hiervoor moet betalen. De meeste mensen willen zo zuinig mogelijk rijden, tenslotte hebt u al te maken met enorm veel kostenposten zoals benzine, APK keuring, verzekering(en) en het (laten) uitvoeren van reparaties aan het voertuig.

Besparen op motorrijtuigenbelasting

U kunt zelf besparen op uw motorrijtuigenbelasting door bij de aanschaf van een voertuig goed te letten op het gewicht, hoe lichter het voertuig is, hoe minder motorrijtuigenbelasting u hoeft te betalen. Dat is logisch te verklaren, want zwaardere voertuigen drukken een stuk harder op het asfalt waardoor de levensduur van het asfalt een stuk korter is (waardoor er dus eerder onderhoud gepleegd moet worden), daarnaast hebben zwaardere voertuigen vaak ook een vele grotere uitstoot (ze hebben meer benzine nodig), waardoor de wegenbelasting die u voor dergelijke voertuigen moet betalen een stuk hoger is. De wegenbelasting berekenen (ook wel motorrijtuigenbelasting berekenen genoemd) kan u helpen bij het berekenen van het motorrijtuigenbelasting tarieven voor uw voertuig.