Autobelasting

Een van de kosten die u tot de maandelijkse kosten van het bezitten van een auto moet rekenen is de autobelasting. Andere benamingen voor autobelasting zijn ook wel wegenbelasting, motorrijtuigenbelasting en MRB. Als u voor het eerst een auto koopt, weet u natuurlijk helemaal niet wat u zich van autobelasting voor moet stellen. Autobelasting (wegenbelasting) dient u te betalen op het moment dat u gebruik maakt van de openbare weg. Als u uw auto niet hebt geschorst (dit dient u op het postkantoor te doen), dan bent u verplicht om autobelasting te betalen. Nadat u een auto hebt gekocht en het kenteken hiervan op uw naam hebt overgeschreven, dan krijgt u binnen ongeveer een week bericht van de belastingdienst. De belastingdienst zal u dan door middel van een brief verzoeken om autobelasting te gaan betalen voor uw auto. In de brief van de Belastingdienst staat verder ook hoeveel autobelasting u voor uw auto moet betalen (zowel per kwartaal als per jaar), u kunt er vervolgens voor kiezen om maandelijks het bedrag te betalen, maar u kunt ook voor een heel jaar vooruit betalen. U kunt de autobelasting al berekenen voordat u een auto koopt, op deze manier kunt u de wegenbelasting zo laag mogelijk houden.

De autobelasting berekenen

Voordat u een auto koopt is het aan te raden om de autobelasting te berekenen, op deze manier weet u goed welke maandelijkse kosten u hebt nadat u een auto koopt. Daarnaast kunt u aan de hand van een kenteken ook direct de maandelijkse kosten voor een autoverzekering berekenen, op deze manier hebt u een heel goed beeld van de maandelijkse kosten van het bezitten van een auto. Lang niet voor iedereen is de aanschaf van een auto noodzakelijk, als blijkt dat de totale maandelijkse kosten voor het bezitten van een auto toch erg hoog blijken te zijn, dan kunt u ervoor kiezen om toch nog maar geen auto aan te schaffen als u deze eigenlijk niet nodig heeft.

Hoogte autobelasting

De hoogte van de autobelasting is van verschillende factoren afhankelijk, bij de autobelasting berekenen kunt u precies zien welke gegevens allemaal nodig zijn voor het berekenen van de hoogte van de autobelasting.